Undervisningstips utifrån ämnets syfte

Utifrån den här sidan går det att klicka på ett av ämnets syfte och komma till sidan med undervisningsmaterial utifrån de olika syftesformuleringarna. Med undervisningsmaterial menar vi övningar, instuderingsfrågor, diskussionsämnen, planeringar, aktiviteter etc. som rör syftets begrepp och centrala innehåll.

 

Övning: arbete med målen

En övning där elever får studera de olika målen

Ladda ner pdf

Verktyg och förmågor

Eleverna ska lära sig filosofi så som Skolverket bestämt. Detta är dock inte helt enkelt att kommunicera till eleverna så därför jobbar vi lärare ofta med att ta fram egna texter där ”verktyg” eller ”förmågor” klargörs på ett tydligare sätt.

Här följer två exempel. Ingen av dessa är färdiga, men har använts med framgång för att förklara vad det är eleverna ska lära sig och vad vi som lärare förväntar oss av dem.

Tommy Mattizon har arbetat fram en text med verktyg som filosofiämnet kräver.

Den filosofiska verktygslådan

Eric Gustafsson har fokuserat på förmågor som eleverna ska bedömas efter.

Filosofisk förmåga

Skicka gärna dina kommentarer för frågor, funderingar, förbättringar!

Sammanfattning av innehållet i filosofi 1

En sammanfattning av kursen att ge till eleverna. Bra att ha som utgångspunkt för terminen.

Ladda ner pdf

Dela!

Vill du dela med dig av material? Skicka in till filosofilararna@gmail.com Vi vill gärna göra denna sida så användbar och användarvänlig som möjligt. Därför tar vi gärna emot kritik, tips eller funderingar på hur vi kan uppnå detta syfte. Lämna en kommentar, fyll i kontaktformuläret eller skicka ett mail till oss!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar