Här lägger vi upp lektionsmaterial som rör ”kunskaper om existentiella frågor och samhällsfilosofi samt om nutida filosofiska riktningar”.
Med detta menar vi övningar, instuderingsfrågor, diskussionsämnen, planeringar, aktiviteter etc. som rör syftets begrepp och centrala innehåll.
Existensfilosofer - Föreläsningar, diskussion och examination (av Sofia Franzén)
”Existensfilosofin vill beskriva människans existens utifrån vår subjektiva upplevelse av den, och inte utifrån religiösa och vetenskapliga förklaringar.” Kierkegaard och de andra presenteras och dokumentet avslutas med tankar om Filosofiskt Café!
Amnesty har tagit fram material som riktar sig till elever och skolans arbete med yttrandefrihet och omvärldsanalys. Materialet riktar sig åt ämnen som Samhällskunskap och Historia men går mycket väl att användas av filosofilärare. Vi vill tipsa om värderingsövningarna som är bra introduktioner till begrepp som frihet, rättvisa, jämlikhet och annat inom samhällsfilosofin.
Uppgift utifrån när Sverker Sörlin, idé och miljöhistoriker, och Gustaf Arrhenius, praktisk filosof, diskuterar kring vad människan som individ och som del av ett globalt kollektiv kan göra åt den klimatkatastrof många forskare förutspår.
Vill du dela med dig av material? Skicka in till [email protected] Vi vill gärna göra denna sida så användbar och användarvänlig som möjligt. Därför tar vi gärna emot kritik, tips eller funderingar på hur vi kan uppnå detta syfte. Lämna en kommentar, fyll i kontaktformuläret eller skicka ett mail till oss!
”Nutida filosofiska riktningar” kan man inte ta med det i fler syften (mål)?
Hej!
Jag tror definitivt att Wittgenstein och Anscombe är nutida. Jag är tämligen säker på att ”nutida” innebär 1900-talets (och 2000-talets, för den delen) filosofi. Jämfört med Platon och Hume är Wittgenstein klart nutida.
Vad innebär ”nutida filosofiska riktningar”? Finns det några punkter som vi lärare går efter? Min bästa källa just nu är wikipedias sida om Nutidens filosofi plus Svante Nordins bok Filosoferna (varav det senare inte har så stor undervisningpotential för närvarande i mitt klassrum).
Räknas exempelvis Wittgenstein och Anscombe till ”nutida filosofiska riktningar”?