Rapport från International Philosophy Olympiad

Rapport från International Philosophy Olympiad
Förra helgen for två representanter från Filosofilärarnas Förening Sophia och två gymnasielever till Rotterdam och deltog i filosofimötet International Philosophy Olympiad. Det var en helg av skratt och tänkande, insikter och funderingar.
.
Lars Hammer och Eric Gustafsson var i år med och bedömde texter skrivna av unga filosofer från hela världen. Bedömningen görs i olika steg, där vi till en början läser och bedömer 4 essäer individuellt för att sedan diskutera de olika essäerna med tre kollegor från andra länder. (Läs mer om bedömningskriterierna här.) Om bedömningen är osäker görs en andra bedömning av nya lärare. De texter som sen anses med filosofiskt starka skickas till en grupp som läser och bedömer vilka texter som ska belönas med guld, silver och brons eller ett ”hedersvärt omnämnande”. Ca en tredjedel av de som skiver åker hem med en utmärkelse.
.
Ifrån Sverige åkte Ida från Stockholm och Nadine från Eskilstuna. De unga skrev essän på fredag förmiddag - på engelska, utifrån ett på förhand okänt citat - och hade resten av tiden fullt upp med att gå på workshops, träffa andra gymnasister och upptäcka fantastiska Rotterdam. När vi åkte hem sa de att de var väldigt nöjda med filosofimötet och förhoppningsvis sprider sig denna glädje till andra unga.
.
För att få en känsla för var IPO är så kan ni se den här filmen, som gjordes efter förra årets möte som hölls i Ghent, eller titta på några bilder från IPO i Rotterdam här. Nästa år kommer vi att åka till Montenegro - vi hoppas att fler elever får chansen att delta i den nationella uttagningen till IPO som hålls någon gång i vinter. Det är upp till oss lärare att erbjuda dem möjligheten. Anmäl ditt intresse redan nu genom ett mail till filosofilararna@gmail.com
.
Läs mer:
  • http://www.filosofilararna.se/filosofi-i-stort/filosofi-os/
  • https://sv.wikipedia.org/wiki/International_Philosophy_Olympiad
  • http://www.philosophy-olympiad.org/
  • http://ipo2017.nl/
 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar