Läser svenska elever för lite filosofi? - Skolministeriet

Läser svenska elever för lite filosofi? – Skolministeriet

Skolministeriet är ett program från UR som ”granskar och belyser aktuella och viktiga skolfrågor genom levande reportage, egna undersökningar och fördjupande samtal”. Det sänds klockan 11:04 varje fredag och det går så klart att lyssna som pod också. I dag sändes ett reportage som ställde frågan ”Läser svenska elever för lite filosofi?”

Två styrelsemedlemmar från Filosofilärarnas förening Sophia var med i programmet – Lars Hammer (sekreterare/webansavarig) och Eric Gustafsson (ordförande). Lasse var med som en representant för Ung filosofi.

Så här beskrivs reportaget:

I Sverige är filosofi ett obligatoriskt ämne på två av de 18 nationella gymnasieprogrammen. Svenska elever läser betydligt mindre filosofi än elever i många andra europeiska länder. Samtidigt betonas ofta skolans roll när det gäller att lära ut kritiskt tänkande. Är filosofiämnet styvmoderligt behandlat i den svenska skolan? Och vad skulle unga kunna få ut av att filosofera mer? Vi besöker kursen Ung filosofi som riktar sig till barn och vi hör vad elever på samhällsprogrammet på S:t Botvids gymnasium i Norsborg tycker att filosofiämnet ger dem.

God lyssning. Kommentera gärna – tillsammans gör vi filosofiämnet starkare!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar